Frank Capra ve Filmleri



Amerika sinema tarihinin ve dolayısıyla dünya sinema tarihinin en önemli yönetmenlerindendir Frank Capra.
Yönettiği filmlerle sinemaya yön verecek ve türevleriyle filmlerdeki klişe olgusunu hayatımıza sokacaktır.

oteki.site


Günümüzde bir Frank Capra filmini ilk defa izlesiniz bile, sanki bu filmi daha önce izlemiştim duygusuna kapılmanız olası bir durum.Çünkü Capra'ın sineması o kadar çok takrar edilmiş ve kopyalanmıştır ki, bu filmi izlemiştim demeniz gayet normal.

oteki.site


Yeşilçam filmlerinde de bir çok örneğinine rastlarız.Genellikle sıradan insanların hikayelerine duygusal bir açıdan bakan, yer yer de komedi unsurlarını barındıran Capra, günümüzde dahi onun bu başyapıtlarına ulaşmak oldukça zor.Amerikan rüyasının sinemadaki babası olduğunu bile söyleyebiliriz.

Bir Gecede Oldu - It Happened One Night filmiyle, en iyi yönetmen ödülünü 1934'de aldı.1936 yapımı, Şehre Dönüş - Mr. Deeds Goes to Town ve 1938 yapımı Para Beraber Gitmez - You Can't Take It with You filmleriyle yine en iyi yönetmen ödülüllerini aldı.Toplam 3 kez en iyi yönetmen ödülü aldı.



Savaş zamanında propaganda filmleride çekti.Savaşa Giriş - Prelude to War" (1942), "Nazi'lere Darbe - The Nazis Strike" (1942), "Britanya Savaşı - The Battle of Britain" (1943), "Bölmek ve Fethetmek - Divide and Conquer" (1943), "Düşmanın Japon'u Tanı - Know Your Enemy Japan" (1945), "Tunus Zaferi - Tunisian Victory" (1945) , "Two Down and One to Go" (1945) adlı savaş belgeselleri ve "Neden Savaşıyoruz - Why We Fight" adlı Oscar ödüllü propaganda film serileri savaş döneminde çekilmiştir.

Wikipedia kısa özet : Gerçek adı ile Francesco Rosario Capra, 18 Mayıs 1897 tarihinde İtalya'da Sicilya - Palermo'nun Bisacquino kasabasında doğdu. 1903 yılında ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göçerek Los Angeles - Kaliforniya'ya yerleşti.

Çocukluk yılları fakirlik ve zorluklarla geçen Capra, o zamanki adı Throop Institute olan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde Kimya Mühendisliği okudu. 1920 yılında hastalığı nedeni ile yarım kalan askerlik hizmeti sonrasında ABD vatandaşlığına kabul edildi.

Sinema hayatına dönemdaşı diğer yönetmenler gibi sessiz filmlerle başladı. Bu dönemde genellikle kısa metrajlı bazı komedi filmlerinde yazar ve yönetmen olarak görev aldı. Baş rollerinde Harry Langdon ve "Bizim Takım - Our Gang" çocuklarının oynadığı toplam 220 kısa ve bir uzun metrajlı filmden oluşan, farklı adlar taşıyan sessiz komedi serisi bu dönemdeki kayda değer çalışmalarındandır.

Capra, 1930 yılında Columbia film şirketine girdi. Senaryo yazarları Robert Riskin, Sidney Buchman ve görüntü yönetmeni Joseph Walker ile birlikte çalıştı.


Frank Capra'dan bahsedip onun sinemasından bir liste sunmamak olmaz.

İşte Frank Capra ve onun harika filmlerinden 
oluşturduğumuz kısa bir liste:
Not:Listede herhangi bir sıralama yoktur.


You Can't Take It with You 


Öteki Site


Mr. Deeds Goes to Town


oteki.site


Mr. Smith Goes to Washington 


Öteki Site


It Happened One Night


oteki.site

Arsenic and Old Lace 


oteki.site


It's a Wonderful Life 


Öteki Site


Lost Horizon


oteki.site


Meet John Doe 


oteki.site




Google Plus Paylaş

Hakkımızda Cemil Tüyloğlu

Merhaba.Site içersinde bulunan bütün paylaşımlar bize aittir.Kendi sitenizde veya sosyal ağınızda paylaşabilirsiniz.Sizden tek ricamız,paylaşımlarınızda bizi kaynak göstermenizdir.Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle.

0 yorum: