Freddy Krueger Hazırlık Kursu

 Daha önceki yazılarımda,sadece Terminatör için böyle bir yazı hazırlamıştım.Her film için yazmam bu tarz yazıları.
Terminatör benim vazgeçilmezlerimden olduğu için ve yeni bir Terminatör başlangıç yapıldığından,Terminatör'ü bilmeyen yeni nesil sinema izleyenlerine ve bilgi edinmek isteyenlere yönelik bir yazıydı.
  
Yine aynı şekilde Terminatör gibi,Freddy Krueger'de yeni bir başlangıç yapıyor.
Durum böyle olunca,sinema tarihinin en önemli kült karekterlerinden biri olan Freddy abimiz ve onun hikayesi hakkında bir yazı yayımlamak,boynumun borcu oldu.
Tek endişem Terminatör'deki hayal kırıklığını,Freddy'de yaşamak.



Neyse,biz az lafla çokça bir anlatım yapmaya çalışıp,Freddy Krueger hayranı olarak,yeni nesile kendisinden haberdar ederek vazifemizin gereğini yerine getirmeye çalışalım.
Efendim,Freddy abimizin serüveni 80'lere dayanır.70'ler sinemasında başlayan kan gövdeyi götüren korku filmlerinin etkisi,80'ler sinemasındada artarak devam etmiştir.



Dönemin ve hala günümüzün önemli korku sinema ustası Wes Craven,çoçukluğundan izler taşıyan bir karekteri,Elm sokağına yerleştirir ve buranın sakinlerinden intikam almak için rüyalarını kabusa çevirir.
Peki neden intikam alıyor Freddy?
Çünkü;Elm sokağının sakinleri  yirmiye yakın çoçuğu öldürdüğü için Freddy'nin cezasını kendi elleriyle verip,bir güzel diri diri yakıyorlar.
Tabi Freddy intikam için geri geliyor ve bu sefer rüyalara girerek öldürmeye devam ediyor.
Film gösterime 1984'de giriyor ve daha ilk haftasında başarıyı yakalıyor.
Wes Craven tek film olarak düşünüp yazsada,Freddy krueger kısa zamanda kült bir korku karakterine bürünüyor ve film günümüze kadar ulaşan seriye dönüşüyor.
Günümüze kadar gelen serinin bütün filmlerine kısa kısa bir göz atalım.




A Nightmare on Elm Street (1984)



Her şeyin başladığı serinin ilk filmi 1984'de gösterime girdi.ABD’de 25.5 milyon $ gişe hasılatı elde etti.
Filmde Johny Deep,Heather Langenkamp,John Saxon Ve tabiki Robert Englund yer aldı.
Tina,Nancy ve Rod'un rüyalarına dalan Freddy,sırayla intikam için öldürmeye başlıyor.
Wes Craven,filmin senaryosunu yazdı ve yönetti.



A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge (1985)



Serinin ikinci filmi 1985'de vizyona girdi.Wes Craven filmin seriye dönüşmesini istemiyordu ama film çok tutulunca hemen çalışmalara başlandı ve bir yıl sonrasında sinemalarda yerini aldı.İlk filme kıyaslandıgında ilki kadar beğeni toplamasada,devamlılık açısında iyi bir iş çıkardı ve serinin selameti için önemli bir film oldu.
Wes Craven filmin yönetmenlik koltuğunu Jack Sholder'a devretti.


A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987)



İki yıllık aradan sonra Freddy yeniden geri dönüyor.Wes Craven senaryoyu Bruce Wagner'la beraber yazıyor.Yönetmenlik koltuğunda ise Chuk Russel var.Bu filmin özelliği ise ilk bölümdeki Nancy'in geri dönüşü.Filmde başrol karekteri Kristen'i Patricia Arquette oynuyor.Nancy ise Kristen ve arkadaşlarına Freddy'i yok etmek için yardım ediyor.Serinin en çok sevilen bölümlerindendir.

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)


Serinin üçüncü bölümündeki yükselen grafik,dördüncü filmin hemen bir yıl aradan sonra vizyona girmesine sebep oldu.Üçüncü bölümdeki Kristen'in arkadaşı Alice'in rüyalarına musallat olan Freddy,yine kurbanlarına kan kusturmaya devam ediyor.Bir önceki gibi başarılı bir grafik çiziyor ve olumlu not alıyor.

A Nightmare on Elm Street: The Dream Child (1989)




Yapım yılı 1989 olan bu bölüm,diğer bölümlere nazaran serinin en zayıf halkası olarak görünüyor.Her ne kadar Freddy'in geçmişinden bilgilerde alsak,hayranları tarafından sınavı geçemeyen bir bölüm oldu.Freddy yine bir önceki bölümdeki Alice'in peşine düşüyor.Alice'in doğmamış çoçuğundan güç alarak,intikam peşinde koşmaya devam ediyor.


Freddy's Dead: The Final Nightmare (1991)





Adında da anlaşılacağı üzere,son film olarak düşünüldü.Tabiki sonraki yıllarda yeni filmler geldi.Filmin diğer özelliği ise,serinin ilk kadın yönetmeni Rachel Talalay'in yönetmen koltuğunda olması.Filmin son 10 dakikası 3 boyutlu olarak çekildi.Filmde ilk bölümde oynayan ve günümüzde büyük bir yıldıza dönüşen Johnny Deep'te küçük bir rollede de olsa görünüyor.



Wes Craven's New Nightmare (1994)



Serinin babası olan Wes Craven,sürekli olarak filmin son bulmasını ve yeni filmler çekilmesini istemesede,alınan tepkiler sonucunda hep yeni bir bölümle sinemaya dönen Freddy,sonunda Wes Craven'da ikna etti ve senaryosunu yazıp yönettiği yeni bir Freddy kabusuyla geri döndü.Ustanın elinin değdiği her halinden belli olan yeni kabus,izleyiciler tarafından da oldukça beğenildi.Filmin ilginç yanı ise,gerçek hayatta geçmesi.Yani filmde oynayanlar bu sefer karakterlerini değil kendilerini oynuyolar.Hatta Wes Craven'da buna dahil.Freddy ise bu sefer serinin bitmemesi için mücadele ediyor.

Freddy vs. Jason (2003)



Bu filmi seriye dahil etmek doğru olurmu bilmiyorum.Ama yinede bahsetmeden olmaz.Tıpkı Freddy gibi bir korku film efsanesi olan Jason,Freddy bir araya geliyor.İlk başta Freddy,Jason'u kendisine yardıme tmesi için diriltsede sonrasında karşı karşıya geliyorlar.Hasılatı çok iyi rakamlara çıkarak,yapımcıların yüzünü güldürüyor.

Evet filmlerimiz bunlar.1984'de başlayan bu serüven nihayetinde günümüze kadar geldi.Yeni bir Freddy filmi çekilmeseydide Freddy,sinema tarihinden silinmezdi elbette ama hayranlarıda herhalde Freddy'in yeni serüvenlerini dört gözle beklerdi.
Şimdi gelelim yeni başlangıca.

A Nightmare On Elm Street (2010)






Dediğimiz gibi sıfırdan bir başlangıç söz konusu.Durum böyle olunca Wes Craven ustayı bir kenara iten yapımcılar,tamamen kendi kafalarına göre bir senaryo ve anlayışla işe koyuldular.Film hakkında gelen ip uçları,filmin komedi kısmından vazgeçildiği.Freddy eskisi gibi zaman zaman sempatik olmayacak.Sadece öldürmeye çalışasak.Daha sert bir Freddy bizi bekliyor.Wes Craven olmadan başlayan proje bir başka ismi Freddy ile eş anlama gelen Robert Englund'da filmde dahil etmedi ve yerine Jackie Earle Haley ile anlaştı.
Sanırım benim gibi bütün Freddy hayranları 





Jackie Earle Haley'in yapılabilecek en iyi seçim olduğunda hem fikirdir.











Buda filme olumlu bakmamızı sağlayan önemli bir etken.Haley'in ilginç bir öyküsüde var Freddy ile ilegili.1984'te çekilen ik filmde oynamak için seçmelere katılan Haley o zaman Glen rölünü,Johnny Deep'e kaptırmıştı.






Yıllar sonrada sen gel Freddy ol.Hayat ne garip yaaaa:))











Filmin yönetmenlik koltuğunda ise Samuel Bayer turuyor.Bayer daha çok video müzik yötenmeni olarak tanınıyor.Bu pek iyi bir haber değil aslında.Çünkü bir çok video müzik yönetmenin çektiği filmler pek başarılı olmuyor.Terminator Salvation buna bir örnektir.











Sonuç olarak bekleyip görecegiz.Umarım beklediğimize ve heyecanımıza değer.











Google Plus Paylaş

Hakkımızda Cemil Tüyloğlu

Merhaba.Site içersinde bulunan bütün paylaşımlar bize aittir.Kendi sitenizde veya sosyal ağınızda paylaşabilirsiniz.Sizden tek ricamız,paylaşımlarınızda bizi kaynak göstermenizdir.Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle.

0 yorum: